Referenties

Ik had er niet veel zin meer in. Mijn werk, mijn gezin, het leven. Ik had twee opties. Of het lag aan mij en ik was depressief. Of het lag aan hun en ik zat in de verkeerde omgeving. Uiteindelijk bleek het een beetje van beide te zijn. Ik was te weinig assertief geweest in mijn leven. Voor mijn zelf kiezen leek een scheldwoord. Uiteindelijk heb ik helderder gekregen wat ik wil in mijn leven en door daar naar te handelen heeft gezorgd voor een ommekeer. Ik ben Lisella en Mark heel dankbaar. Floris K.


Sommige mensen lijken alles mee te hebben en ik leek altijd meer iemand te zijn die alles tegenzat. Door de workshops Wie ben ik – Wat is mijn droom te volgen kwam ik erachter dat ik de kapitein ben van mijn eigen schip. Een schip waar ik de koers van bepaal. Dit zorgde ervoor dat ik tools had om uit het gevoel van slachtoffer van omstandigheden te stappen en uit mijn depressie. Kirsten Z.


Ik wist het even niet meer en af en toe weet ik het nog steeds even niet. Ik was al jaren aan de anti-depressiva, maar ik kwam erachter dat het geen zin meer had om mezelf te verdoven. Ik leek wel een junkie die steeds meer nodig had. Het was tijd om mijn gevoels te accepteren en een nieuw leven te bouwen. Het zinnetje het is genetisch, we weten niet precies wat er is en je dient er mee te leren leven had me ontkracht. Vooral omdat ik het geloofde. Het tegenovergestelde bleek waar. Ik hoefde nergens mee te leren leven, ik diende mijn leven te veranderen. Sinds die periode is er weer zon in mijn leven. Ik heb mijn oude partner verlaten en ben nu gelukkig in een leven zoals ik dat wil leven. Julia B.


Mijn klachten waren nogal vaag, maar het was duidelijk dat het niet zo verder kon. Als ik langs een galerij in een flat liep kreeg ik al de fantasie hoe het was om er overheen te klimmen. Hoe het zou zijn, hoe mensen over me zouden praten. Ik was 37 jaar en niet echt blij. Om niet te zeggen echt niet blij. In mijn geval heeft het lang geduurt voordat ik het juiste pad vond. De belangrijkste ingredienten waren leren egoistisch te zijn (anders had ik  een leven lang andermans dromen geleefd) en eerlijk in wat ik voelde. Dit was een heel proces, omdat ik op -7 begon. Ik had geen idee hoe dit te doen of toe te laten. Jason B.